Com podem apreciar en el nostre entorn, cada vegada són més les colles i grups que es formen per tal de recuperar el toc manual de les campanes i el seu toc tradicional. La tasca d’aquests grups fa possible recuperar les nostres arrels, allò mateix que feien els nostres avantpassats, es tasca de les colles recuperar els tocs però no es sempre el que es fa: Cal recuperar en tot moment els tocs tradicionals locals, que poden ser únics, però no mai agafar-ne d’altres llocs per la seua complexitat o bellesa. Més val un toc simple i local en el qual els campaners no es lluisquen per la falta de la complexitat del toc, que un toc llur complexitat siga molt alta i siga importat.
Amb la recuperació d’un toc es poden inclòs arrancar les llàgrimes a aquells que en la seua infantesa el conegueren. Un exemple a Sagra va ser el passat dia 10 d’agost, dia gran de les festes patronals i Solemnitat del Santíssim Crist del Consol. La Colla de Campaners d’Ontinyent s’encarrega de realitzar manualment els tocs de la jornada i durant la missa major a la una del mati interpreta el toc de sermó.
Després de la missa nombroses persones majors comentaven: “Feia molts anys que no escoltàvem aquell toc”, els toc els havia tornat a la seua infantesa.
Pel que fa al toc podem afirmar que efectivament es feia, ja que aquest toc esta inclòs a la normativa dels tocs de campanes elaborada en el Sínode Diocesà de València de l’any 1951 essent arquebisbe Marcelino Olaechea i consisteix en pegar tres batallades de la campana grossa del campanar cada minut durant el transcurs del sermó o homilia.
Per això des de la Colla de Campaners de Sagra, anem a promoure i a recuperar aquest toc durant aquelles misses en les quals es toque de manera manual ja que es un toc que esta dins la història i el patrimoni del nostre poble.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada